4 Eylül 2008 Perşembe

Yıkama, Dezenfeksiyon, Sterilizasyon, Tanımları Nelerdir?

· Asepsi veya aseptik teknik: Mikroorganizmaların, vücutta enfeksiyona nedenolabilecekleri herhangi bir bölgeye girmesini engellemek için, sağlık kuruluşlarındaharcanan çabaların tümünü tanımlayan genel terimlerdir. Asepsinin amacı, hem canlıyüzeylerdeki (deri ve doku) hem cisimlerdeki (cerrahi araçlar) mikroorganizma sayısınıgüvenli düzeye indirmek veya yok etmektir.
· Antisepsi: Deri ve diğer vücut dokularındaki mikroorganizmaları öldürerek ya daçoğalmalarını engelleyerek enfeksiyonun önlenmesidir.
· Dekontaminasyon: Personelin ve özellikle temizlik personelinin, araç ve gereçleretemizlenmeden önce dokunmasını daha güvenli hale getiren işlemdir. Cerrahi işlemlersırasında veya sonrasında, kan veya vücut sıvıları ile kontamine olmuş geniş yüzeyler(jinekolojik masa ya da ameliyat masaları vb.), cerrahi araçlar ve eldivenler bu araçve gereçler arasındadır.
· Yıkama: Gözle görülür kan, vücut sıvıları, toz veya kir gibi tüm yabancı maddelerin,deri ya da cisimlerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.
· Dezenfeksiyon: Araç-gereçleri, hastalık etkeni mikroorganizmaların tümünden olmasada birçoğundan arındıran işlemdir. Kaynatma ya da kimyasal maddeyle yüksekdüzeyde dezenfeksiyon (YDD), bazı bakteriyel endosporlar dışında tümmikroorganizmaları ortadan kaldırır.
· Sterilizasyon: Araç-gereçlerin bakteriyel endosporlar dahil tüm mikroorganizmalardan(bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler) arındırılması işlemidir.

Hiç yorum yok: