4 Eylül 2008 Perşembe

2008 Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Eğitimi Esasları

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Hemşirelik Hizmetleri Daire Başkanlığı
Hizmet İçi Eğitim Şubesi

KURS HAKKINDA UYULMASI GEREKEN ESASLAR

Genel Esaslar:

Kursa yataklı tedavi kurumlarında görev yapan hemşire, sağlık memuru (toplum sağlığı bölümü) ve hemşirelik yetkisi almış ebeler katılabilmektedir.
4/b sözleşmeli personelin yılda bir aydan fazla eğitime katılmaması ile ilgili denetim personelin kurumu ve ilgili sağlık müdürlüğü tarafından yapılacaktır.
Eğitime alınan personel, eğitim gördüğü kurumun kurallarına uymak zorundadır.
6245 Sayılı Harcırah Kanununun ilgili maddesine, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun ilgili yönetmeliklerine ve Bakanlığımızca yayımlanan Personel Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliğine göre kursiyerlerin kurs dönemi boyunca kalacakları yerler kendileri tarafından temin edilecektir.
Kursiyerler eğitimin başlama tarihinde saat 08.30 da Bakanlıkça daha önceden bildirilecek olan eğitim merkezinde hazır bulunacaklardır.
Kursiyerlerin yolluk ve yevmiyeleri kurumları tarafından karşılanacaktır.
Eğitim yeri, eğitim materyali ve eğitici, kursun uygulanacağı kurum tarafından karşılanacaktır.
Eğitime devam esastır. Kursiyerlerin teorik ve pratik eğitim süresince %90 devam zorunluluğu bulunmaktadır, iki günden fazla devamsızlık yapan kursiyerlere sınav hakkı tanınmaz.
Sınav hakkı kazanıp sınav sonucunda 75 puan ve üzeri alarak başarılı olan kursiyerlere Bakanlık tarafından sertifika düzenlenir.
Kursiyerlerin Belirlenmesi:

Sertifikalı enfeksiyon kontrol hemşiresi bulunmayan kurumların başvuruları önceliklidir.
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği gereği kurumların, her
iki yüz elli yatak için bir enfeksiyon kontrol hemşiresi görevlendirmiş olması gerekmektedir.
Eğitime, lisans mezunlarına öncelik verilmek üzere; temel bilgisayar kullanım bilgisine sahip, meslekte en az üç yıl hizmeti bulunan, enfeksiyon kontrol hemşiresi olarak görevlendirilmiş ve/veya görev yapacakları kurumları tarafından belgelenen kursiyerler katılabilir.
Eğitime katılacak kursiyer kontenjanının %65’i Bakanlık, %25’i üniversite ve %10’u diğer hastanelerde çalışanlara ayrılacaktır.
Yataklı tedavi kurumunda çalışan ve kursa katılmak isteyen hemşire, sağlık memuru (toplum sağlığı) ve hemşirelik yetkisi almış ebeler ekte gönderilen Bilgi Formunu doldurarak kurum amiri ve enfeksiyon kontrol komitesi başkanına onaylatacak, nüfus cüzdanı ve diploma fotokopileri ile enfeksiyon kontrol hemşiresi olarak görevlendirildiklerine ilişkin yazı örneğinin il müdürlüklerine gönderilmesini sağlayacaklardır.
Kursa başvuran ebelerin hemşirelik yetkisi alıp almadıkları il müdürlüklerince incelenecektir.
Kurs başvurusunda bulunan kursiyerlerin Bilgi Formları il müdürlüklerince değerlendirilecektir.
Kurumun hizmetini aksatmayacak şekilde il içi planlamanın yapılması, gereksiz başvuruların engellenmesi, uygun başvuruların değerlendirilerek her bir dönem için kaç personelin eğitime gönderilebileceğinin belirlenmesi ve eğitim başvurularının “Başvuru Değerlendirme Formu”na kaydedilmesi il müdürlüklerince yapılacaktır.
İl müdürlüğünce değerlendirmeye alınmayan şahsi başvurular kabul edilmeyecektir.
Bilgi Formları sağlık müdürlüklerinde kalacak, il müdürlüğünce doldurulan Başvuru Değerlendirme Formunun en geç 29 Ağustos 2008 tarihine kadar Bakanlığımıza ve hemsire.hizmetler@saglik.gov.tr gönderilecektir.
Bakanlığa gönderilen başvurular eğitim merkezlerinin kontenjanı ve kursiyerlerin tercihleri doğrultusunda değerlendirilerek uygun kursiyerler için Makam onayı alınacaktır. Makam onayı alınan kursiyerlerin kursu iptal edilmez. Kursiyerin kursa katılmasının mümkün olmadığı olağan dışı durumlarda mazeretinin değerlendirilerek, valilik görüşü ile beraber gönderilmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok: