8 Eylül 2008 Pazartesi

Cerrahi Aletlerin Sınıflandırılması

•Sınıflandırma E.H.Spaulding tarafından 1968 yılında yapılmıştır.
•Cerrahi aletlerin mantıksal olarak sınıflandırması taşıdıkları risk gruplarına göre oluşturulmuştur.
•Cerrahi Aletler 3 Kategoriye Ayrılır:
1. Kritik - Critic
•Steril vücut boşlukları ve dokulara girenler
Örneğin: Choledochoscope
•Mukozal bariyeri geçenler
Örneğin: Biopsy Forceps
•Vasküler sisteme girenler
Örneğin: Angioscope
Kritik = Sterilizasyon
Bakteri sporları dahil tüm mikroorganizmaları öldürmek – yok edilmesi en zor olanlar.
2. Yarı Kritik - Semi Critic
Mukozaya temas eden ancak vücudun steril bölgelerine girmeyen aletler.
Örneğin:Gastroskoplar Solunum ekipmanları
Yarı Kritik = Yüksek Düzey DezenfeksiyonBazı bakteri sporları dahil tüm vejetatif mikroorganizmaların yok edilmesi:
•Tüberkülosidal
•Bakterisidal
•Fungisidal
•Virusidal
3. Kritik Olmayan - Non Critic
Sağlam deri ile temas eden ve mukoza zarına değmeyen,vücudun steril bölgelerine girmeyen aletler.Örneğin: Çarşaflar Stetoskoplar Tansiyon Aletleri Kritik Olmayan = Düşük Düzey Dezenfeksiyon

Hiç yorum yok: